Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
  1. Anasayfa
  2. Gençlik

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Pasaport; en genel tabirle yurtdışına çıkışlarda kullanılan izin belgesidir ve her ülkenin kendine ait bir pasaportu ve pasaport başvurusu şekli bulunmaktadır.

17

Pasaport; sayfaları olan ve her gidilen ülkeye dair bilgilerin bu sayfalarda yazdığı küçük bir defterdir. Özellikle uluslararası her türden ilişkinin gelişmesinin ardından insanlar; gerek iş gerek ise sadece seyahat amaçlı olarak yurtdışına çıkışlarını olabildiğince fazlalaştırmışlardır.

Dış ticarette önemli bir sıçrama ile birlikte özellikle ülkemize giriş çıkışlar da bu kapsamda artmıştır. Buna ek olarak; düzenlenen turlar ya da bireysel geziler ile yurtdışı seyahatleri oldukça popüler olmaktadır.

Yurtdışına çıkmak için gerekli olan ilk aşama pasaport başvurusu yapmaktır. Burada önemli olan konu ise tüm belgelerin yurtdışına çıkacak kişi tarafından eksiksiz olarak hazırlanmasıdır. Uçuş anında ya da uçuştan önce bir problem çıkmaması adına gerekli olan tüm ön şartlar sağlanmalı, seyahat edecek kişi daha güvenli ve yasal bir yolculuk için tüm prosedürleri gerçekleştirmelidir.

Seyahate çıkacak kişinin öncelikli olarak yapması gereken şey pasaport almak demiştik. Bununla birlikte vize de önemli bir konudur. Kişi; vize isteyen bir ülkeye gidecekse vize almalıdır. Bu işlem ilgili kurumlarca yapılmaktadır. Vizesiz bir ülkeye gidecek vatandaşa ise sadece pasaport yeterli olacaktır.

Pasaport Başvurusu Nereye Yapılır?

Pasaport başvurusu yapmadan önce bilinmesi gereken şey bu sürecin, randevu sistemi ile işlediğidir. Pasaport almak isteyen vatandaş öncesinde nüfus müdürlüğünde bir randevu oluşturmalıdır. Nüfus müdürlüğü her ilçe için ayrı olarak hizmet veren bir devlet kurumudur ve pasaport almak isteyen kişi de bu devlet kurumuna başvuru yaparak bu isteğini gerçekleştirebilir. Pasaport başvurusu için şu yollardan randevusu alınabilir:

  • Telefonla randevu almak isteyen bir vatandaş ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi’ni aramayabilir. Telefon üzerinden kendi için en uygun tarih ve saatte randevusunu oluşturabilir. Vatandaş Etkileşim Merkezi sabah 09:00 ve akşam 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Nüfus müdürlüğünden alınacak pasaport randevusu yoğunluğa göre kısa süreli ya da uzun süreli olabilmektedir. Ancak genellikle kısa bir süre gerektiren işlem, hızlı bir şekilde yürütülür. Haftanın başında randevu oluşturmuş bir vatandaşın, haftanın sonuna doğru pasaportunu eline ulaşabilmektedir.

Kimler Pasaport Başvurusu Yapabilir?

Pasaport başvurusu yapabilmek için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. İsterse 65 yaşında orta yaşın üzerinde bir kişi pasaport başvurunda bulunabilir. Dilerse de daha beş yaşında bir çocuk pasaport başvurusunda bulunabilir. Ancak şu hususlara dikkat edilmelidir:

  • Pasaport başvurusu yapacak olan kişi, Nüfus Müdürlüğüne birebir olarak müracaatını gerçekleştirmelidir.

  • 18 yaşından küçük olan kişilerin başvuru esnasında yanında verilerin olması dikkat edilmesi gereken bir husustur.

  • Yetişkin kişiler kendisi için tek başına başvuru yapabilir.

Pasaport İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

Pasaport için gerekli belgeler eksiksiz olarak hazırlanmalıdır. Bu belgeler hazırlandıktan sonra internet üzerinden randevu alınarak işlemin ilk aşaması gerçekleştirebilmektedir. Pasaport için gerekli evraklar şunlardır:

  • İki adet biyometrik fotoğraf

  • Nüfus cüzdanı

  • Kimlik yoksa geçici kimlik kartı

Son dönemlerde kimlik yenileme olayları sıklıkla yaşandığı için hem kimliğini değiştirmek isteyen hem de pasaport çıkartmak isteyen vatandaşlar olabilmektedir. Elinde geçici kimlik kartı bulunan kişiler de bu fotokopi ile pasaport başvuru işlemi yapabilmektedir.

Özetle pasaport için gerekli evraklar şu şekilde sıralanabilir;

  • TC kimlik kartı

  • Biyometrik iki (2) adet fotoğraf

  • Harçsız bir pasaport talep etmek istiyorsanız; öğrenci belgesi

  • Elinizde mevcut ise eski pasaportunuz

  • Kısıtlılar ya da 18 yaşın altında olan kişiler için muvafakat belgesi (bu belge veli ya da vasi tarafından imzalanacaktır.)

Önemli noktalardan bir tanesi çekilecek olduğunuz fotoğrafın herhangi bir vesikalık fotoğraf olmaması gerektiğidir. Özellikle biyometrik fotoğraf çektirmelisiniz. Çünkü değişen sistemle her türlü resmi belgede biyometrik fotoğraflar daha sık kullanılmaktadır.

Çektirdiğiniz biyometrik fotoğrafın süresi en fazla 6 ay olmalıdır. Yani 6 aydan fazla bir süre önce çektirmiş olduğunuz biyometrik fotoğrafları pasaport başvurusu yaparken kullanamazsınız.

Pasaport Ücretleri Ne Kadardır ve Nereye Yatırılmalıdır?

Pasaport başvurusu yapmak için son aşama ilgili bankaya pasaport ücreti yatırılmasıdır. Bu işlemi birebir olarak da yapabilirsiniz. Dilerseniz de internet bankacılığı ile bu aşamayı gerçekleştirebilirsiniz. Şu yollarda ödeme yapılabilir:

  • Birebir olarak pasaport ücretini tahsis edecek vatandaşlar PTT şubelerine, vergi dairesi ya da bankalara bu ücreti ödeyebilirler.

  • İnternet üzerinden pasaport harcı yatırmak isteyen vatandaşlar ise Internet Vergi Dairesi‘nin web sitesine girmelilerdir. Burada ‘’pasaport harcı ödeme’’ bağlantısını bulmalı ve gerekli bilgileri seçtikten sonra internet üzerinden bu ücreti yatırmalılardır. Bu işlemin ardından, ücretin yatırıldığına dair bir belge almak mümkündür.

  • Pasaport ücretini ödeyebileceğiniz bankalar ise şunlardır; Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Anadolu Bank, Denizbank, Finansbank, Garanti Bankası, HSBC, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank, Yapı ve Kredi Bankası, İş Bankası. Bu bankalar aracılığıyla da pasaport harç ücretini yatırmanız mümkündür.

Pasaport fiyatları kaç yıllık pasaport çıkartmak istediğiniz kararına göre değişebilmektedir. Pasaportlar;

  • En az altı aylık

  • En fazla on yıllık

olarak sürelerine göre ayrılmışlardır. 6 aylık pasaportlar genel olarak tavsiye edilmemektedir. Çünkü pasaport süresinin bitimine yaklaşıldığı zaman, gidilmek isteyen ülke tarafından bir takım sorunlar ile karşılaşılabilmektedir. Bundan dolayı minimum 1 yıldan başlayarak pasaport almanız, siz için daha garantili bir yöntem olacaktır. 2020 yılı güncel harç bedelleri şunlardır:

  • 6 aylık pasaportun şu anki defter ve harç bedelleri toplamı 368,30 TL

  • 1 yıllık pasaportun defter ve harç bedeli toplam 464,40 TL

  • 2 yıllık pasaportun harç ve defter bedeli toplam 657,00 TL

  • 3 yıllık pasaportun harç ve defter bedelinin toplamı 865,90 TL

  • 4 yıl ve fazlası için pasaport almak isteyen bir vatandaşın cebinden harç ve defter bedeli olarak toplamda 1154,80 TL çıkmaktadır.

Harçsız Pasaport Almak İçin Ne Yapılması Gerekir?

Harçsız pasaport başvurusu oldukça gündemde olan ve merak edilen bir konudur. Harçsız pasaport almak isteyen vatandaşlar için öncelikle bir ön koşul söz konusudur. Bu ön koşul ise; vatandaşın öğrencilik hayatına devam ediyor olmasıdır. Eğer kişi 25 yaşın altında ise ve hala öğrencilik hayatına devam ediyorsa harçsız bir pasaport alabilir. Bu şartları sağlayan bir öğrencinin ödeyeceği maksimum miktar; pasaport defter bedelidir ve harç ödenmez.

Harçsız pasaport başvurusu yapmak isteyen bir öğrenci için öncelikli olarak yapılması gereken şey öğrenci belgesi almaktır. Öğrenci belgeyi ister okuldan ister e-devlet üzerinden alabilir. Buradaki asıl koşul öğrenci belgesinin son iki ayı kapsar şekilde olmasıdır.

25 yaşından sonra eğer kişi hala öğrenci ise bile harçsız pasaport işleminden yararlanamamaktadır. 25 yaş harçsız öğrenci pasaportu için üst sınır sayılmaktadır.

Öğrenci; normal bir pasaporta başvuru yapar gibi gerekli olan evrakları, öğrenci belgesini de ekleyerek nüfus müdürlüğüne başvuru yapabilir.

Pasaport Türleri Nelerdir ve Bu Pasaportlar Kimlere Verilir?

Pasaportlar da yine mevki, unvan ya da mesleğe göre değişiklik gösterebilen çeşitleri ile karşımıza çıkmaktadır.

Türkiye’de kullanılan 4 çeşit pasaport bulunmaktadır. Bu pasaportlar sırasıyla;

  1. Bordo – Umumi Pasaport

Bordo pasaport olarak bilinen umumi pasaport; normal vatandaşlara verilmektedir. Herhangi bir unvan olmadan, standart bir meslekte olan vatandaşlar bordo pasaporta başvuru yapabilirler.

  1. Yeşil – Hususi Pasaport

Hususi pasaport diye adlandırılan yeşil pasaport ise devlet memurlarına ve eski bürokratlara verilen pasaportlardır. Kamu personeli olan doktor, öğretmen gibi devlet dairelerinde çalışan kişilere bu pasaport verilebilir.

  1. Gri – Görev ve Hizmet Pasaportu

Gri pasaport, diğer adıyla hizmet pasaportudur ve devlete ait olan resmi kurumlar tarafından herhangi bir görev almak için yurtdışına gönderilmiş olan kişilere verilmektedir. Öncesinde bordo pasaporta sahip bir devlet çalışanı, ona verilmiş olan bir görev neticesinde yurtdışına, bir hizmet kapsamında gönderilebilir. Bu hizmeti gerçekleştirmek üzere görevlendirilen kişinin alabileceği pasaport, gri pasaporttur.

  1. Siyah – Diplomatik Pasaport

Siyah pasaport olarak bilinen diplomatik pasaport ise ülkemiz içerisinde en yüksek devlet mertebesindeki kişilere verilmiş olan pasaporttur. Bu pasaportlar;

  • Bakanlara

  • Valileri

  • TBMM meclis ve üyelerine

  • Orgenerallere

  • Büyükşehir Belediye Başkanları gibi, devletin üst seviyelerinde yer alan ve görev yapan devlet çalışanlarına verilmektedir.

Pasaportun Elime Ulaşması Ne Kadar Sürer?

Pasaport başvurusu yapıldıktan sonra yoğunluğa göre değişen bir süre içerisinde geri dönüş ilgili kurumca sağlanmaktadır. Genellikle başvuru yapıldığı günü izleyen 2-3 iş günü içerisinde pasaport adrese teslim edilmektedir.

Örneğin Salı günü pasaport başvurusu yaptıysanız, en geç Perşembe ya da Cuma günü pasaportunuz elinizde olacaktır.

Önceleri çok daha uzun bir süreyi kaplayan bu süreç, şimdilerde oldukça kısa ve hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Pasaportunuz Ankara’dan onaylı olarak gelmektedir

Ancak belirtmekte fayda vardır ki bazen bu süreç bağlı olduğunuz Nüfus Müdürlüğü ya da Ankara’daki ilgili birimin yoğunluğu kaynaklı olarak uzayabilmektedir.

Yurtiçi ve yurtdışı olarak gönderimi ayrılan pasaportların ulaşma süresi yurtdışı için ise 7-10 günü bulabilmektedir.

Ülkelere Giriş Yapmak İçin Pasaport Yeterli Midir?

Her ülkenin kendi içerisinde belirlemiş olduğu bazı giriş ve çıkış kıstasları bulunmaktadır. Bu kıstaslar doğrultusunda bazı ülkelere vizeli, bazı ülkeleri ise vizesiz girişler yapılmaktadır. Buna göre vizesiz ülkelerde pasaport zorunluluğu bulunmaktadır.

Bazı ülkeler vizesiz olsalar bile en az iki yıllık pasaport isteğinde bulunabilirler. Bu detaylara göre seyahat etmeli ve gideceğiniz ülkenin şartlarını önceden araştırmalısınız. Sonrasında bir problem ile karşılaşmamak adına temkinli davranmanız oldukça önemlidir.

Vizeli ülkeler ise isminden de anlaşılabileceği gibi pasaportun ardından, vize almanız da gereken ülkelerdir. Vize; bir ülkeye giriş için gerekli olan izin belgelerinden bir tanesidir.

Türkiye’de yaşıyorsanız ve İngiltere için vize almak istiyorsanız; Türkiye’de bulunan İngiltere Konsolosluğu’na başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu başvurunuzun ardından gerekli değerlendirmeler yapılıp, sizlere geri dönüş sağlanacaktır.

Vizeli ülkeler; genel olarak daha çok bilinen ve farklı sebeplerden dolayı daha çok gidilmek istenen ülkelerdir. Bu ülkeler;

  • Amerika

  • İngiltere

  • Almanya

  • Fransa

  • Norveç

  • İspanya

  • İsviçre

  • Kanada gibi ülkelerdir.

Normal şartlarda vize isteyen bir ülke olan Güney Kore, aramızdaki dostluktan kaynaklı olarak Türk vatandaşlarından vize istememektedir. Kore Savaşı zamanında Türkiye’nin onlara yapmış olduğu yardımı istinaden hala süren dostluk anlayışı çerçevesinde Kore’ye seyahat etmek isteyen bir Türk vatandaşı üç ay süre ile vize almak durumunda değildir

Vize istemeyen ülkeler şu şekilde sıralanabilir;

  • Arnavutluk

  • Azerbaycan

  • Belarus

  • Bosna-Hersek

  • Gürcistan

  • Kuzey Kıbrıs Türk cumhuriyeti

  • Karadağ

  • Ukrayna

  • Moldova

  • Ermenistan

  • Dominika

  • Kosta Rika

  • Panama

  • Arjantin

  • Bolivya

  • Brezilya

  • Şili

  • Peru

  • Fas

  • Libya

  • Tunus

  • Irak

  • Filistin

  • Hong Kong

  • Kazakistan

  • Kırgızistan

  • Nepal

  • Özbekistan

  • Suriye

  • Tayvan

  • Tayland gibi ülkelerdir.

Parantez açmak gerekirse vizesiz bir ülkeye gideceksiniz; Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartınızın yeni olması gerekmektedir. Yani vizesiz bir ülkeye girişte pasaportun ve yeni kimliğiniz yeterli olacaktır. Buna ek olarak zaten pasaportunuzun içerisinde kimliğinizin bir kopyası da bulunmaktadır ancak sizler yine de bu belgeleri eksiksiz olarak tamamlamayı lütfen ihmal etmeyin

Pasaport Almak Zorunlu Mudur?

Pasaport normal bir kimlik gibi alınmasının zorunlu olduğu bir belge değildir. Aksine sadece yurtdışına çıkış yapacak olan kişilerin alması gereken bir belgedir.

Yurtdışına çıkmak isteyen insanlar için gerekli ve zorunlu olan bu belge, Türkiye içerisinde seyahat eden kişilerin almak zorunda oldukları bir nitelikte değildir.

Pasaport ile İlgili Olarak Nelere Dikkat Edilmelidir?

Pasaport başvurusu şeklinin basit ve anlaşılır olması, özellikle yurtdışına çıkışları karışık bulan vatandaşları, bir nebze olsun rahatlatmaktadır. Pasaportu kullanırken dikkat etmeniz gerekenlerin en başında seyahat yapma amacınız gelmektedir.

İş dolayısı ile seyahat eden biriyseniz ve gideceğiniz yere dair bir bilginiz yoksa öncelikle pasaport ve vize durumunu araştırmalısınız. Sonrasında orası ile alakalı bilgilere ulaşmalısınız. Hem ticaret hem ziyaret mantığındaysanız da o ülkeye dair gidilecek tüm yerleri liste şeklinde sıralayıp, gezinizi planlayabilirsiniz.

Eğer daha turistik bir gezi amaçlıyorsanız ve gayeniz sadece kültürel bir birikim oluşturup, eğlenmek ise beklentiniz dahilinde bir çizgi çizmelisiniz.

Vizeli mi yoksa vizesiz mi bir tatil istediğinize karar vermelisiniz. Vizesiz tatil istediğiniz varsayımı üzerinden gidersek, ikinci sorumuz ne türde bir tatil amaçladığınız üzerine kurulu olacaktır. Sonuçta herkesin dinlenme ve tatil anlayışı farklılık göstermektedir. Bazı insanlar; yeşillik, deniz ve doğa tutkunu olurlar ve bunları içeren bir yerde tatil yapmak isterler. Bazı insanlar için ise önemli olan tarihi yerlerdir. Bu inşalar da buram buram tarih kokan ve onları bu zamansal anlamda doyuracak yerlerde zaman geçirmek isterler.

Tıpkı birinin otelde tatil yapmaktan hoşlanması, diğerinin ise doğada kamp yaparak tatil yapmak istemesi gibi farklılıklar gösterebilir.

Pasaport başvurusu bile benim için yeterli, ben vize ile uğraşmak istemiyorum ama tatilimi de tarihi dokusu güzel bir yerde yapmak istiyorum, diye düşünüyorsanız Bosna-Hersek sizin için iyi bir tercih olabilir.

Geçmiş dönem Osmanlı’sı ile güzel tabiatı birleşince, sizin istediğiniz tarzda bir tatilin kapıları açılır.

Aynı şekilde tamamen deniz, kum, güneş üçlemesi içerisinde yer almak istiyorsanız ve vizesiz bir ülke arayışındaysanız da Dominik Cumhuriyeti’ni tercihleriniz arasına yazabilirsiniz.

Bu tarzdaki seçimler ile gitmek istediğiniz doğrultuyu belirlemeniz oldukça olağandır. Seyahatlerde özellikle pasaport, vize, izin gibi işlemlere muhakkak dikkat etmelisiniz. Eksik belge, yanlış evrak ya da istenenin olmaması durumunda problemler yaşayabilirsiniz.

Bir yere seyahat etmeden önce; o ülkeye dair olan tüm detaylara, etraflıca ulaşmanız bu bağlamda oldukça önemlidir. Pasaporta başvurduğunuz süreçten, gidip-dönme anınıza kadar her detayı kurgulamalısınız.

Başvuru şartları, başvuru aşamaları, nelerin gerektiği, vizenin şekli ve içeriği bu şekilde sıralanabilmektedir. Pasaport; çok uzun bir süreyi kaplar gibi görünen ancak kişiyi pek de uğraştırmayan bir süreçtir.

Eğer bir ülkeye gitme fikriniz yoksa bile bir pasaport edinmeniz çok mantıksız olmayacaktır. Gerekli tüm basamaklar, işlemler ve çok daha fazlası bir haftalık bir süre içerisinde çözümlenmektedir. Pasaport başvurusu yaparken dikkat edilecekler, yapılması gerekenler ve sonrasında pasaportun ulaşma süresi gibi tüm detaylarda, vatandaş mutlak suret ile bilgilendirilmekte ve tüm soruları gereğince cevaplanmaktadır.

Sizin için derlediğimiz bu bilgiler ışığında kolayca pasaportunuzu alabilir ve hemen seyahatlere başlayabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yorumlar (17)

Popüler Yorumlar
  1. 30 Haziran 2020

    Sizler sayesinde nufus mudurlugune gitmeye bile gerek kalmiyor tesekkur ederiz

  2. Çok güzel pasparot işleri yapıyorlar nüfüs müdürlüğüne gitmeden halletim özellikle herkese tavsiye ederim

Yapılan Yorumlar
  1. Harika bir makale çok seviyorum daha once bulamamıştım

  2. 30 Haziran 2020

    Pasaport basvurularini daha once boyle detayli ve guzel bulamamistim elinize saglik cok isime yaradi

  3. Pasaport alacaktım fakat nasıl olduğunu ve ne kadar olduğunu bilmiyordum sayenizde öğrendim çok teşekkür ederim

  4. Çok güzel pasparot işleri yapıyorlar nüfüs müdürlüğüne gitmeden halletim özellikle herkese tavsiye ederim

  5. Ben ne yalan söyleyeyim pasaportun yurt dışında kullanıldığını bilmiyordum. Bunu okuduğum için öğrendim. Bunu yapanların eline emeğine sağlık. Çok teşekkürler.

  6. 30 Haziran 2020

    Sizler sayesinde nufus mudurlugune gitmeye bile gerek kalmiyor tesekkur ederiz

  7. 30 Haziran 2020

    Daha once pasaport ile ilgili detaylı bilgi bulamamıştım çok iyi anlatmis

  8. 30 Haziran 2020

    Sizin sayenizde gerçekten bilgilendim teşekkür ederim birçok şeyi burda öğrendim harikasınız

  9. bimedigim ayrıntılar varmış ama burada kolay şekilde öğrendim ve sizler sayesinde nufüs müdürlüğüne gitmeden kolay bir şekilde işlerimi hallettim sağolun ayrıca gerçekten çok faydalı site elinize saglik

  10. Gercekten cok guzel ben cok memnun kaldım cok yardımcı oldular elinize saglık tesekurler

  11. 30 Haziran 2020

    Pasaportla ilgili herşeyi anlatmışlar ne var ne yok çok güzel makale olmuş çok şey öğrendim okumanızı tavsiye ederim

  12. 30 Haziran 2020

    Güzel bir bilgilendirme olmuş özellikle yurt dışına seyehat edecek yada tatile gidecekler için oldukça yol goşteren bir yazı olmuş her detayını anlatmışlar

  13. 30 Haziran 2020

    Oldukca guzel pasaport isleri yapiliyor nufus mudurlugune gitmeden yaptim herkese tavsiye ederim…

  14. Pasaport başvuruları ile ilgili çok güzel bir makale olmuş okumanızı tavsiye ederim ?

  15. 30 Haziran 2020

    Çok güzel bir makale yazmışsınız elinize sağlık sizin sayenizde nüfus müdürlüğü ne gitmeden işimi hallettim pasaport hakkında daha çok bilgi sahibi oldum teşekkürler

  16. Pasaport nasıl alınır ile ilgili harika bir makale bence.Arkadaşlar hepsini okumadan pasaport başvurusu yapmanızı önermiyorum.

  17. Harikaydı yurt dişi işim vardu gordum hemen yaptım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.