EVS Nedir? Avrupa Gönüllülük Projesi Avantajları Nelerdir?
0

Gençlere yeni kapılar açacak olan Avrupa gençlik projesi nedir? Birçok kişi bu projeyi henüz duymamış bile olabilir. EVS ile birlikte Türkiye’deki gençlerin Avrupa’ya gitme imkanları bulunmaktadır. Türk TL’sinin Euro karşısındaki değer kaybı, İngilizceyi bilmemeniz İngilizce’ye yeteri kadar hâkim olmamanız gibi detaylar sizin EVS projeleri ile hayalini kurmuş olduğunuz Avrupa macerasına engel olup olmayacağı ve engel olmuyorsa da EVS ile Avrupa macerasına gerekli şartları taşıyan kişiler nasıl başvuru yapabilir? Gerekli olan tüm bilgiler yazımızın içerisinde yer alacak.

 

EVS Nedir?

EVS’nin tam olarak açışımı European Voluntary Service yani Türkçeye çevirdiğimiz zaman Avrupa gönüllülük hizmeti anlamına gelmektedir. Avrupa gönüllülük projesi için gönüllü olan kişiler, Avrupa’nın farklı ülkelerinde gönüllü olarak çalışmaktadırlar. Bu projeye katılabilmek için gönüllü olan kişilerin, bazı şartlara uyuyor olmaları gerekir. Eğer projeye uygunsanız, proje kapsamında sizlere birçok avantaj sunulmakta ve Avrupa’nın kapıları sizlere açılmaktadır.

 

17-30 Yaş Arası Gençlere Avrupa Gönüllülük Projesi

Avrupa gönüllülük projesi içerisinde yer almak isteyen kişilerin 17 yaş ve 30 yaş aralığında olmaları gerekir. Bu durum EVS için gerekli olan şartlardan birisidir. Bunun yanında Türkiye’de yaşayan birçok gencin aklına yaş aralığına uymuş olsalar bile İngilizce dilini yeterli seviyede bilmedikleri için proje dışında kalıp kalmadıkları hakkında endişe oluşmaktadır. Fakat EVS projesine gönüllü olabilmek için hiçbir kimse için İngilizceyi yeterli düzeyde bilme zorunlu bulunmamaktadır. Bunun yanında 17 yaşını doldurmuş olan hiçbir kimse okulu veya mezuniyet durumu öne sürülerek program dışında tutulmamaktadır.

 

Projeye Gönüllü Olan Gençlere Harcamalar Bedava

Projeye gönüllü olan gençlere 17 yaşını doldurdunuz ve başvuru işlemlerinin ardından Avrupa’ya gelebilirsiniz demek ile kalınmıyor. Avrupa’ya gidecek olan gençler için aynı zamanda birçok avantaj sağlanıyor. Bu avantajlar şu şekildedir:

  • EVS yapılacak olan ülkeye gidiş ve proje bittikten sonra geri dönüş bileti,
  • EVS için çıkarılacak olan vize masrafları,
  • Kişiye ait sağlık sigortası,
  • Gönüllü olarak gitmek istediğiniz EVS projesi kapsamında tüketeceğiniz ülkede kalacağınız yer ve günlük olarak yiyeceğiniz yemeğe ait masraflar, Ulusal Ajans tarafından karşılanır ve sayılmış olan bu maddeler içerisindeki hiçbir şey için cebinizden bir kuruş para harcamanıza gerek kalmaz.

 

Avrupa gönüllülük projesi, gençlere bu kader avantajı sunmakla birlikte cebine harçlık da koymaktadır. Temel ihtiyaçları Ulusal Ajans tarafından karşılanan gençler, EVS projeleri kapsamında Avrupa’da daha rahat yaşayabilmektedirler.

 

28 Farklı AB Ülkesine EVS İmkânı

EVS ile birlikte projeye dahil olan gençler, proje kapsamında yer alan 28 farklı ülkeye gitme şansını elde etmektedirler.

 

EVS Süreleri: Kısa vs Uzun

Proje için belirlenmiş olan ve gönüllü olarak projeye katılan kişilerin tercih edebileceği 2 farklı süre mevcuttur. Bunların ilki en az sürecek olan 59 güne kadar EVS şansıdır. Bunun yanında uzun süre proje kapsamında gençlerin Avrupa ülkesinde kalma imkanını elde edeceği 60 gün ile 12 ay arasında sürecek olan EVS’dir. Burada uzun süreli kalacak olan gençlerin dikkat etmesi gereken bir detay bulunmaktadır. Uzun süre bu proje kapsamında Avrupa ülkelerinden birinde kalacak olan gençlerin ilk önce kısa süreli EVS’ye katılmaları, Avrupa’ya bu proje kapsamında 2 defa gidebilme şansını elde etmelerini sağlayacaktır. Tam tersi olarak, ilk önce uzun süreli EVS’ye giden kişiler için ise sonrasında kısa süreli EVS’ye gönüllü olarak katılma şansı verilmemektedir.

 

Projede Yer Almak İçin Başvuru

Projeye katılmak için internette https://youth.europa.eu/volunteering/organisations_en sitesine gitmeniz gerekir. Burada alt sayfanın alt kısmına indiğiniz zaman karşınıza gelen ‘organization country’ bölümüne ‘Turkey’, ‘EVS accreditation type’ bölümüne ise ‘sending organization’ kısmını işaretlemelisiniz. Buraları doğru şekilde doldurduktan sonra karşınıza Türkiye’de bulunan ve projeye dahil olmanızı sağlayabilecek gönderici kuruluşlar çıkacaktır. Çıkan kuruluşların web sayfalarını inceleyerek, EVS için başvuru işlemini yapabilirsiniz.

 

Projenin Başlangıcı: Motivasyon Mektubu ve CV

EVS nedir? Bu konu hakkında detaylı araştırma yapan ve Avrupa’ya gitmek isteyen gençler, projenin sunmuş olduğu avantajları da gördükten sonra başvuru yapmak istemektedirler. Başvuru Yapan gençlerden ise motivasyon mektubu olarak neden dolayı bu projeye dahil olduklarını ve kendilerini neyin motive ettiğini onla anlatmaları istenir. Bu kısmı ne kadar güzel ve açıklayıcı yaparsanız, başvurunuzun kabul olma ihtimali o kadar artacaktır. Bunun yanında başvuru yapan kişinin CV’side motivasyon mektubu ile birlikte doldurulmalıdır.

 

Kabul Edildiniz! Tebrikler

Başvuru işlemlerinin ardından tarafınıza olumlu dönüş yapıldıysa, unutamayacağınız güzel anıların başlangıcı olacak olan Avrupa gönüllülük projesi sizin için artık başlıyor.

 

 

 

 

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.